30. September 2016.

Zvonimir Perić osvojio FotoGiostru 2016

Zvonimir Perić  iz Pule, ovogodišnji je laureat upravo završenog  fotografskog međunarodnog natječaja  u sklopu jubilarnog, desetog po redu izdanja porečkog povijesnog festivala „ Giostra “ .

On je svojim fotografskim radom ‘ Red X ‘ pridobio simpatije žirija te sebi osigurao mjesto među pobjednicima već tradicionalnog foto-događaja koji prati ovu manifestaciju.  Sabina Damiani , likovni pedagog, ispred Zavičajnog muzeja Poreštine i  Kristian Macinić , predsjednik suorganizatora fotonatječaja, KAF iz Svetog Lovreča, suglasili su se da upravo djelo Zvonimira Perića zaslužuje prvu nagradu. Uz njih, nagrađeni su  Snježana Bratanović  iz Pule za fotografiju djevojke  te  trećeplasirani  Valentino Munda  iz Tara za fotografiju oca s djetetom u naručju. U natječaju su sudjelovali ne samo domaći autori, već i oni iz  Austrije , Italije i Njemačke , a Valentino Munda ponovio je uspjeh predlanjskog natječaja, kada je također bio nagrađen.

http://kaf-lovrec.hr/novosti/2016/zvonimir-peric-osvojio-fotogiostru-2016/

19. September 2016.

Završena 10. Giostra

Porečki povijesni festival – Giostra svoja vrata je zatvorio premijernom izvedbom komada „Špuce i profumi“ u režiji Gaetana Benčića.


Gradsko kazalište u Poreču bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta, a na daskama koje život znače sinoć je premijerno odigrana dramska predstava „Špuce i profumi“ u izvedbi Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana iz Poreča. Tekst, scenarij i režiju predstave potpisuje mladi Gaetano Benčić, povjesničar i kustos Zavičajnog muzeja Poreštine. Iako se trebala izvesti na Trgu Frane Supila, predstava je zbog nestabilnih vremenskih uvjeta preseljena u prostor kazališta.

U jednosatnoj predstavi na pozornicu je izašlo četrdesetak glumaca, plesača i statista koji su pred mnogobrojnom publikom oživjeli poviješću inspiriranu priču o Arlechinu (Ivan Herak), poznatom zavodniku, koji želi osvojiti uglednu porečku plemkinju Anzolu. U pozadini cijele priče odvija se glavna gradska fešta Giostra, a kroz scene se provlače aluzije na brojne kontradikcije 18. stoljeća, među kojima do izražaja dolaze s jedne strane praznovjerja, a s druge počeci prosvjetiteljstva, uočava se dekadencija plemstva nasuprot snazi pučana, i sl. Tako se na sceni pojavljuje vračara sa svojom magičnom kuglom (Daliborka Škofić) i raspjevani prodavač ljubavi doktor Šuško (Vedran Šušnjić Šuško) koji zavode lakovjerni puk i plemstvo, kao i pripadnici svjetovne i crkvene vlasti – podestat (Azeglio Picco) i svećenik (Maurizio Sauko) koji, svaki iz svoje pozicije, prizivaju razum kod Porečana. Na razum i pamet se poziva i Zuane Sincich (Gaetano Benčić), u pratnji plemenitog Barbariga (Marino Banko), ali ipak biva prevaren i pokraden od svoga sluge Arlechina. Tu su i sestre Zuccato (Smiljana Millos, Dunja Klarić i Vilma Jugovac), poznate porečke usidjelice u stalnoj potrazi za ljubavlju, koje žude za Arlechinom. Iako spreman na sve kako bi osvojio Anzolu, planove će mu omesti žene koje je prije zaveo i iznevjerio – sluškinja Angelina (Valentina Debelić), krčmarica Luna (Denis Mikatović) i pučanka (Dorijana Čitar) koje mu postavljaju zasjedu. Arlechin ulazi u Anzolinu spavaću sobu, ali ga umjesto nje dočekuje njezin zaručnik Rodrigo (Igor Ostojić) spreman obraniti njezinu čast, a nesretnom Arlechinu se potom priređuje javno suđenje i izriče kazna protjerivanja iz grada po nalogu gradskog suca (Jakov Grgić). Na pozornici su se izmjenjivale scene s ribarima i pučanima, prizori iz plemićkih salona i krčmi, kao i već dobro poznate barokne plesne koreografije i pučke pjesme, a kao lajtmotiv poslužili su mirisi, odnosno smradovi, koji su bili i glavna tema ovogodišnjeg Festivala. Predstava se odigrala na hrvatskom i talijanskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta, kroz jednostavne, pristupačne i duhovite replike, a citirali su se i elementi dramskih komada nastalih u proteklih deset godina Giostre, pa se tako u krčmi pojavljuje i Casanova (Goran Prodan). Energija, entuzijazam i trud glumaca i redatelja bila je vidljiva tijekom cijele predstave, koja je – sudeći po reakciji publike – vrlo dobro prihvaćena.

Tijekom jučerašnjeg prijepodneva na Trgu slobode se odvijao sajam, zatim plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu su nastupili plesači, mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a održane su i edukativne radionice i igraonice za djecu. Bilo je organizirano i vrlo dobro posjećeno tematsko stručno vodstvo porečkim starogradskim ulicama. Nažalost, popodnevni program otkazan je zbog obilne kiše koje je onemogućila daljnje odvijanje planiranih nastupa. Ovogodišnja Giostra pamtit će se kao izuzetno mokra, ali ipak vrlo dobro posjećena i uspješna. 

18. September 2016.

Željko Radola slavodobitnik 10. Giostre

Željko Radola slavio je u subotu pobjedu na viteškom turniru Giostra održanom u Poreču. Sa šest osvojenih bodova bio je najprecizniji u gađanju mete te zaslužio par kremenjača, glavnu nagradu turnira, koji se odvija prema pravilima iz 1745. godine.

Domaći i strani posjetitelji okupili su se u subotu navečer u velikom broju na Peškeri, gdje su sa zanimanjem pratili ovaj povijesni viteški turnir koji se odvijao prema pravilima o viteškom nadmetanju iz 1745. godine. Osim publike na tribinama, turnir su pratili i giostranti – kostimirani sudionici Festivala, zajedno s gostima. Zadatak natjecatelja bio je osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena.

Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Mastro di Campo Jakov Grgić, povijesnog imena Zuane Sincich, kao glavni sudac, pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Samuela Štokovića, Milana Jurkovića, Ivana Banića, Zorana Uravića, Petra Benčića, Gordana Galanta, Anđelka Lakovića, Antonija Osipa, Željka Radole, Franka Štikovića, Fabiana Babića i Stefana Osipa. Radola je s osvojenih šest bodova proglašen pobjednikom viteškog turnira Giostra, te nagrađen parom pištolja kremenjača, a nagradu mu je uručio gradonačelnik Poreča Edi Štifanić. Drugo mjesto zauzeo je Sameul Štoković, a treće Fabian Babić.

Publika je bila podijeljena u četiri kontrade – Pusterla, Porta Nova, Marafor i Predol, nazvane prema povijesnim porečkim kvartovima i obilježene različitim bojama, a svaka je bodrila po tri konjanika. Samuel Štoković, Petar Benčić i Željko Radola uvjerljivo su s osvojenih 14 bodova donijeli pobjedu kontradi Pusterla. Posebno iznenađenje večeri bio je nagradni wellness vikend kojega je osigurao Valamar, a najviše sreće imala je gledateljica iz publike u kontradi Predol. Publiku su u stankama zabavljali članovi porečke udruge USB i dobošari iz talijanskog grada Cividalea, a posebno je bila zapažena točka plesa s konjima Lipicanske barokne raskoši iz Zagreba. Spektakl je završen vatrometom u čast 10. Jubileja Giostre, a večer je zaokružena koncertom etno grupe Šćike na Trgu slobode.

Tijekom prijepodneva i poslijepodneva na Trgu slobode se odvijao sajam, zatim plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu su nastupili svi festivalski sudionici, plesači, mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a održane su i edukativne radionice i igraonice za djecu.

Zadnji dan Festivala nastavlja se povijesnim sajmom Fiera Franca Triduana i sajmom antikviteta od 10 do 22 sata te prigodnim programom na Trgu slobode u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima
. Organizatori su središnju temu Gioste ove godine posvetili mirisima, pa će ista prožimati sve sadržaje festivala, od sajma do dramske predstave, a bit će organizirani i posebni punktovi posvećeni olfaktivnom doživljaju posjetitelja. Navečer u 19 sati članovi Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana Poreč postavit će dramsku predstavu “Špuce i profumi” koja će se zbog nepovoljnih vremenskih prilika održati u Kazalištu umjesto na Trgu Frana Supila kako je bilo predviđeno. Predstava će se odigrati na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta, a režiju potpisuje Gaetano Benčić.


17. September 2016.

U Poreču otvorena 10. Giostra

Nevrijeme koje je jučer pogodilo Poreč samo je nakratko odgodilo početak 10. Giostre – Porečkog povijesnog festivala koji posjetitelje vraća u daleku 1745. godinu. 

Danas ujutro s gradske je rive krenula povorka s preko 200 kostimiranih sudionika koja je prodefilirala porečkim starogradskim ulicama sve do Trga slobode gdje je održano svečano otvorenje. Zbog jučerašnjeg velikog nevremena i obilnih kiša na porečkom području otvorenje desete jubilarne Giostre odgođeno je za subotu ujutro.

Uz domaćine – Društvo prijatelja Giostre, program na trgu upotpunili su svojim nastupima članovi porečkih udruga USB, Društvo „Naša djeca“, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Mačevalački klub Špada, ali i brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva – Rapski gubavci, Udruga mladih Feniks iz Oroslavja, Lipicanska barokna raskoš iz Zagreba te Compagnia del Lupo Passante iz Italije. Pred okupljenim mnoštvom redali su se barokni plesovi, zvukovi doboša, mačevalački dvoboji, točke s konjima, žonglerske i druge zabavne točke, kakve će se moći vidjeti i u sklopu sutrašnjeg jutarnjeg i popodnevnog programa na Trgu slobodu.

Na središnjem gradskom trgu je organiziran već tradicionalni trodnevni sajam, povijesnog naziva Fiera franca triduana, na kojemu brojni izlagači nude široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Uz njih je postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno dvadesetak izlagača i antikvara u organizaciji Hrvatske udruge kolekcionara kulturne baštine iz Rijeke. Posjetitelji mogu također svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe su organizirane edukativne radionice i igraonice u sklopu Mini Giostre. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animiraju i zabavljaju članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Podno Okrugle kule na Peškeri podignut je srednjovjekovni vojni tabor u kojemu posjetitelji mogu posvjedočiti životu u taboru i dvobojima članova talijanske udruge „Compagnia del Lupo Passante“. Tijekom trajanja Festivala u Zavičajnom muzeju Poreštine može se razgledati retrospektivna izložba fotografija pod nazivom „Giostra – 10 godina“, a otvoren je i fotografski natječaj „FotoGiostra“ na koji se mogu prijaviti autori s fotografijama tematski vezanim uz Festival. Pravila natjecanja mogu se dobiti na www.giostra.info i www.kaf-lovrec.hr.

Središnji će se događaj, viteško nadmetanje ili Giostra, održati danas s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a za svaku će kontradu nastupati tri konjanika. Po završetku turnira na Trgu slobode počinje koncert etno grupe „Šćike“ s početkom u 21.30 sati.

Organizatori su središnju temu Gioste ove godine posvetili mirisima, pa će ista prožimati sve sadržaje festivala, od sajma do dramske predstave, a bit će organizirani i posebni punktovi posvećeni olfaktivnom doživljaju posjetitelja. Tako će na Trgu slobode posjetitelji moći susresti “speziera” – ljekarnika Albertinija, koji će pokazivati vlastite pripravke, mirodije i ljekovito bilje raznih vrsta, “štroligu” koja će koristeći se raznim esencijama trava liječiti i skidati uroke ili primjerice zaigrati igru pogađanja mirisa iz razdoblja baroka.

16. September 2016.

ODGODA OTVORENJA GIOSTRE

OTVORENJE GIOSTRE ODGAĐA SE ZA SUBOTU UJUTRO

Deseto jubilarno izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra najavljeno za danas odgađa se zbog nestabilnih  vremenskih prilika. Otvorenje Festivala zakazuje se za subotu, 17. rujna, s početkom u 10 sati kada kreće svečana povorka s gradske rive prema Trgu slobode, gdje će se potom odvijati popratni program prema rasporedu. 

Viteški turnir Giostra održat će se u uvali Peškera u 20 sati.

14. September 2016.

10. Giostra – Poreč se ovog vikenda vraća u prošlost

Deseto jubilarno izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra održat će se od 16. do 18. rujna u Poreču, a ove će godine okupiti više od 200 kostimiranih sudionika.

U Zavičajnom muzeju Poreštine je danas predstavljen program jubilarnog 10. Porečkog povijesnog festivala – Giostra. Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča, Grada Poreča i Zajednice Talijana Poreč. Prigodna konferencija je bila prilika da se javnosti obrate predstavnici organizatora ovog projekta, ali i da se najave novosti ovogodišnje manifestacije. Program su predstavili u ime organizatora Elena Uljančić-Vekić iz Društva prijatelja Giostre, Ivana Štiković iz Studija 053, Sabrina Bonita-Žužić, umjetnička direktorica Festivala i Gaetano Benčić, redatelj i voditelj dramske skupine Društva prijatelja Giostre.

Uljančić-Vekić je najavila program ovogodišnje Giostre koja, po uzoru na izvorni dokument iz 1745. godine, traje tri dana, a ove je godine tematski posvećena mirisima. Tema mirisa prožimat će sve sadržaje festivala, od sajma do dramske predstave, a bit će organizirani i posebni punktovi posvećeni olfaktivnom doživljaju posjetitelja. Svaki aspekt vezan uz središnju temu Festivala ima svoju povijesnu i znanstvenu utemeljenost te je posvjedočen u arhivskim dokumentima 18. stoljeća, što cijeloj priči daje dodatnu vrijednost.

Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa će program svojim nastupima upotpuniti skupine iz Italije i Slovenije – Compagnia del Lupo Passante iz Monselicea, Tamburi medioevali di Cividale del Friuli i Zajednica Talijana Piran – Comunità degli Italiani Pirano, kao i domaće skupine: Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, USB – Poreč, DND – Poreč, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Zajednica Talijana Poreč – Comunità degli Italiani Parenzo, Mačevalački klub Špada – Poreč, Povijesna udruga Kaštel – Svetvinčenat, Rapski gubavci – Rab, Udruga mladih Feniks – Oroslavje, Lipicanska barokna raskoš – Zagreb.

Kvalitetu i značaj manifestacije za grad Poreč prepoznale su i hotelske kuće – Laguna Poreč i Valamar te Zagrebačka banka i Istarski supermarketi koji su glavni sponzori Festivala, ali Giostra, naglasila je Uljančić-Vekić, uživa podršku čitavog niza drugih sponzora koji pomažu pružanjem različitih usluga.

Festival se službeno otvara u petak u 19.30 sati mimohodom sudionika ulicama grada te nastavlja u 20 sati u Uvali Peškera prigodnim programom koji će se završiti spektakularnim vatrometom, dok je u 21.30 sati na Trgu slobode zakazan koncert etno skupine Veja.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati modne revije, plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, vitezovi… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice i igraonice. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Podno Okrugle kule na Peškeri bit će pak podignut srednjovjekovni vojni tabor u kojemu će posjetitelji moći posvjedočiti životu u taboru i dvobojima članova talijanske udruge „Compagnia del Lupo Passante“.

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a bodriti će po tri konjanika. Osim natjecateljskog dijela spektakularnu notu turniru dati će i izrazito bogat zabavni program, koji će se nastaviti koncertom etno skupine Šćike na Trgu slobode s početkom u 21.30 sati.

U nedjelju navečer u 19 sati na Trgu Frana Supila gotovo 30 članova Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana Poreč postavit će dramsku predstavu “Špuce i profumi”, kroz koju se provlači tema mirisa, kao središnja tema Festivala, ali i ostali sukobi i kontradikcije tipične za 18. stoljeće. Predstava će se odigrati na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta – pojasnio je redatelj Gaetano Benčić.

Kako je najavila Ivana Štiković, u sklopu Festivala bit će organiziran već tradicionalni Giostra sajam pod nazivom “Fiera franca triduana”. Na njemu će se predstaviti 25 izlagača iz Istre i okolice koji će nuditi široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Osim toga, u organizaciji Hrvatske udruge kolekcionara kulturne baštine iz Rijeke bit će postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno dvadesetak izlagača i antikvara. Sajam će se odvijati na Trgu slobode i dijelu Ulice Nikole Tesle, a moći će se posjetiti svakodnevno do 22 sata.

U suradnji s Klubom amaterske fotografije KAF iz Sv. Lovreča u sklopu Giostre organizirat će se i fotografski natječaj pod nazivom FotoGiostra. Fotografski natječaj je otvoren za sve ljubitelje fotografije, amatere i profesionalce, a tema natječaja su svi motivi vezani uz Giostru. Pravila natjecanja mogu se dobiti na www.giostra.info i www.kaf-lovrec.hr. Osim toga, tijekom trajanja Festivala u Zavičajnom muzeju Poreštine moći će se razgledati retrospektivna izložba fotografija pod nazivom „Giostra – 10 godina“  – najavila je Uljančić-Vekić.

Umjetnička direktorica Festivala Sabrina Bonita-Žužić naglasila je da iza cijele organizacije stoji velik trud članova Društva prijatelja Giostre koji zajedničkim snagama i uz obilje entuzijazma sudjeluju u osmišljavanju i realizaciju svakog kutka Festivala, a sve s ciljem da se na tri dana u gradu oživi bogata porečka kulturna povijest. 

29. September 2014.

Nikolina Velić pobjednica FotoGiostre 2014

Nikolina Velić  iz Poreča pobjednica je ovogodišnjeg fotonatječaja FotoGiostra, organiziranog u sklopu  8. po redu, povijesnog festivala GIOSTRA, koji se svake godine, u drugom tjednu rujna održava u Poreču. Nikolina je osvojila simpatije žirija svojim radom, odnosno porukom koju slika nosi.  Djevojčica, zaigrana i zamišljena u lepezi, simbolizira vitalnost festivala, širinu događaja i estetsku ljepotu ondašnjeg, baroknog vremena. Autorica je prilično uvjerljivo pobijedila svojom fotografijom, dobivši 27 od maksimalnih 30 bodova.

Žiri u sastavu: Dalibor Talajić, umjetnički fotograf, Kristian Macinić, multimedijalni umjetnik, te Sabina Damiani, profesionalna fotografkinja i članica Društva prijatelja Giostre, drugo mjesto dodjelili su Valentinu Mundi iz Tara, prekrasnoj fotografiji, filmske dinamike, u kojoj se izdvaja u nizu dama i jedno muško lice. Treće mjesto osvaja Marko Keč iz Poljane u zapadnoj Slavoniji, četvrto Diego Tikulin iz Pule, a peto Ariana Biloslav iz Poreča. Natjecanje je imalo i međunarodni karakter, obzirom da je prijavljeno i nekoliko fotografija iz inozemstva.

Pobjednica će zasluženu nagradu moći iskoristiti i uživati u čarima opuštanja u wellness vikendu za dvoje, sponzora Riviera Adria iz Poreča, dok će ostali navedeni dobiti prigodne sponzorske darove.

Ovaj natječaj realiziran je u suradnji Društva prijatelja Giostre i KAF-a iz Sv.Lovreča.

Galeriju radova možete pogledati na: http://kaf-lovrec.hr/novosti/2014/nikolina-velic-pobjednica-fotogiostre-2014/

15. September 2014.

Spektakularnim balom baroknih konja završila osma Giostra

Spektakularnim balom baroknih konja u Poreču je sinoć završen trodnevni Porečki povijesni festival – Giostra.

Osma po redu Giostra privedena je kraju u nedjelju navečer nakon bogatog i zanimljivog trodnevnog programa u sklopu kojega se predstavilo dvjestotinjak kostimiranih sudionika iz Hrvatske, Italije i Mađarske te tridesetak izlagača i zanatlija na povijesnom sajmu “Fiera franca triduana”. Glazbeni taktovi i plesne koreografije, modni i scenski performansi, zveket mačeva i odjeci konjskih potkova na tri su dana Porečane i njihove goste vratili u prošlost.

Na posljednjem danu festivala posjetitelji su mogli uživati u nastupima mačevaoca, zastavničara, dobošara, uličnih zabavljača, pogledati modnu reviju, plesove, skečeve i razne zabavne točke. U insceniranom baroknom salonu mogli su susresti dame u ugodnom razgovoru ili pak od notara dobiti potvrdu o boravku na Giostri. S druge strane trga, na sajmu, izlagači su nudili brojne domaće proizvode. Posebno atraktivan bio je zabavni kutak gostiju iz Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta, a pažnju najmlađih privukle su edukativne radionice i igraonice.

U predvečerje na prostoru Velikoga hrama članovi Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana Poreč uprizorili su dramsku predstavu „Spilorsi, avocati e sorele“ o zanimljivoj zgodi služavke Mariette (Daliborka Škofić), koja pred vjenčanje ostaje bez prihoda te zbog neisplaćene plaće tuži svog poslodavca Barbariga (Gaetano Benčić). Dosjetljivošću svoje sestre Darije, (Sabrina Bonita-Žužić), zaručnika Fiorina (Elio Štifanić) i branitelja, odvjetnika Bernardina (Giovanni Paoletti), Marietta uspijeva pred sucima i okupljenom publikom dobiti zadovoljštinu primanjem miraza od Barbariga. Predstava se odigrala na inačici mletačkog dijalekta u režiji Gaetana Benčića.

Vrhunac zadnjega dana festivala bio je glazbeno-scenski spektakl pod nazivom “Kraljevski bal baroknih konja” priređen na Peškeri. Udruga Lipicanska barokna raskoš iz Zagreba, dresurne jahačice i njihovi ponosni barokni pastusi, Udruga Feniks iz Oroslavlja i Udruga Contessa iz Draganića pobrinuli su se da posjetitelji ponesu sa sobom nezaboravan doživljaj. Oko dvije tisuće gledatelja sa zanimanjem je pratilo bajkovitu predstavu u kojoj je oživljeno vrijeme balova i dvorskih svečanosti iz doba baroka. Publici su se predstavili rasni barokni konji, pastusi lipicanske, frizijske, barokpinto i knapstrupper pasmine, koji su pred dvorskim meštrom i njegovom dvorskom svitom trebali dokazati da su dostojni kraljevskoga bala. Ponosnim držanjem, gracioznošću i plemenitošću te uvježbanim plesnim koracima, uz taktove barokne glazbe, zadivili su brojnu publiku, vođeni čvrstom rukom svojih dresurnih jahačica.

Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča, Grada Poreča i Zajednice Talijana Poreč.

14. September 2014.

Anđelko Laković slavio na Giostri

Anđelko Laković slavio je u subotu pobjedu na viteškom turniru Giostra održanom u Poreču. Sa šest osvojenih bodova bio je najprecizniji u gađanju mete te zaslužio par kremenjača, glavnu nagradu turnira, koji se odvija prema pravilima iz 1745. godine.

Domaći i strani posjetitelji okupili su se u subotu navečer u velikom broju na Peškeri, gdje su sa zanimanjem pratili ovaj povijesni viteški turnir koji se odvijao prema pravilima o viteškom nadmetanju iz 1745. godine. Osim publike na tribinama, turnir su pratili i giostranti – kostimirani sudionici Festivala, zajedno s gostima. Zadatak natjecatelja bio je

Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Mastro di Campo Jakov Grgić, povijesnog imena Zuane Sincich, kao glavni sudac, pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Samuela Štokovića, Zoltana Kiša, Ivana Banića, Zorana Uravića, Petra Benčića, Ivana Štokovića, Anđelka Lakovića, Antonija Osipa, Gordana Galanta, Milana Jurkovića, Ivana Terlevića i Matea Rojnića. Laković je s osvojenih šest bodova proglašen pobjednikom viteškog turnira Giostra, te nagrađen parom pištolja kremenjača, a nagradu mu je uručio gradonačelnik Poreča Edi Štifanić. Drugo mjesto zauzeo je Petar Benčić, a treće Ivan Štoković.osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena.

Novost ovogodišnjeg turnira bila je podjela publike na navijačke skupine čime je turnir dobio na još većoj dinamičnosti. Publika je bila podijeljena u četiri kontrade – Pusterla, Porta Nova, Marafor i Predol, nazvane prema povijesnim porečkim kvartovima i obilježene različitim bojama, a svaka je bodrila po tri konjanika. Najuspješnija po osvojenim bodovima bila je kontrada Marafor s konjanicima Ivanom Banićem, Ivanom Terlevićem i Anđelkom Lakovićem. U sklopu programa predstavljen je CD „Viva la Giostra!”, izvedbom pjesama iz istoimenog mjuzikla autorskog dvojca Daniela Cunjca i Gorana Prodana, izvedenog prije tri godine u sklopu Festivala. Publiku su u stankama također zabavljali članovi porečke udruge USB i dobošari iz Monselicea.

Tijekom prijepodneva i poslijepodneva na Trgu slobode se odvijao sajam, plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu su nastupili svi festivalski sudionici, glazbenici, mačevaoci, zastavničari, dobošari, ulični zabavljači, a održane su i edukativne radionice i igraonice u organizaciji talijanskog dječjeg vrtića i osnovne škole iz Poreča.

Zadnji dan Festivala nastavlja se povijesnim sajmom Fiera Franca Triduana od 10 do 22 sata, te prigodnim plesnim i zabavnim programom na Trgu slobode u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima. Posjetitelje će također animirati i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. U suradnji s Klubom amaterske fotografije KAF iz Sv. Lovreča u sklopu Giostre otvoren je i fotografski natječaj pod nazivom FotoGiostra.

Navečer u 19 sati na Velikom hramu članovi Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana Poreč postavit će dramsku predstavu “Spilorsi, avocati e sorele”. Predstava će se odigrati na inačici mletačkog dijalekta, a režiju potpisuje Gaetano Benčić. Nakon toga u 20 sati na Peškeri će se prirediti jedinstven glazbeno-scenski spektakl pod nazivom “Kraljevski bal baroknih konja”. U jednosatnom programu nastupit će devet rasnih baroknih konja koje će voditi kostimirani jahači i jahačice iz udruge Lipicanska barokna raskoš, a praćenje je besplatno.

13. September 2014.

Povratak u doba baroka

GIOSTRA U POREČU: POVRATAK U DOBA BAROKA

Svečanim otvorenjem na Trgu slobode jučer je službeno započela osma po redu Giostra – Porečki povijesni festival, koji se, prema arhivskim zapisima, održao još davne 1745. godine.

Sinoć je u Poreču povorkom kroz gradske ulice i predstavljanjem sudionika festivalskog programa svečano otvorena osma Giostra.

Dvjestotinjak kostimiranih sudionika slilo se na Trg slobode, gdje su ih dočekali brojni domaći i strani posjetitelji. Čast da proglasi festival otvorenim pripala je porečkom podestatu, gradonačelniku Ediju Štifaniću. U programu otvorenja predstavili su se sudionici Festivala – porečko Društvo prijatelja Giostre s plemićkim i pučkim plesovima, zabavljačice iz udruge USB Poreč, rapski gubavci te dobošari i zastavničari iz udruge Laboriosa Contrada Ca’Oddo iz Italije, a program je zaokružen zajedničkim pjevanjem festivalske himne „Viva la Giostra“.

Nakon otvorenja u dvorištu Muzeja odigrana je dramska predstava „Oštarija poli Franka“ o zanimljivoj zgodi poznatog zavodnika Casanove u Poreču, u režiji Gorana Prodana i izvedbi članova Društva prijatelja Giostre.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati modne revije, plesovi, skečevi i razne zabavne točke, nastupat će glazbenici, mačevaoci, zastavničari, dobošari, ulični zabavljači, a kao novost najavljene su edukativne radionice i igraonice u organizaciji talijanskog dječjeg vrtića i osnovne škole iz Poreča. Sve do 22 sata otvoren je i Giostra sajam pod nazivom “Fiera franca triduana”, na kojemu će lokalni proizvođači nuditi autohtone i tradicionalne proizvode i delicije. Istodobno, posjetitelje Giostre animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. U suradnji s Klubom amaterske fotografije KAF iz Sv. Lovreča u sklopu Giostre otvoren je i fotografski natječaj pod nazivom FotoGiostra.

Subota navečer rezervirana je za spektakularni viteški turnir Giostra, koji počinje u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika koji će se boriti za par kremenjača. U sklopu programa predstavit će se i CD „Viva la Giostra!”, s pjesmama iz istoimenog mjuzikla autorskog dvojca Daniela Cunjca i Gorana Prodana, izvedenog prije dvije godine u sklopu Festivala. Publiku će također zabavljati članovi Udruge USB te zastavničari i dobošari iz Italije.

 

Kontakt informacije:

Studio 053 d.o.o. - Vrsarska 11, 52440 Poreč, Tel. 00385 (0)52 427 427, Fax. 00385 (0)52 427 426


Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Decumanus 9, 52440 Poreč, tel. 00385 52 431 585 , fax. 00385 52 452 119 ,

Pokrovitelji: