10. September 2018.

BALOM BAROKNIH KONJA ZAVRŠILA 12. GIOSTRA

Dvanaesta po redu Giostra privedena je kraju u nedjelju navečer nakon trodnevnog programa u sklopu kojega se predstavilo dvjestotinjak kostimiranih sudionika iz Hrvatske, Italije i Slovenije te više od četrdeset izlagača, zanatlija i antikvara na povijesnom sajmu „Fiera franca triduana“. Glazbeni taktovi i plesne koreografije, modni i scenski performansi, zvukovi doboša i odjeci konjskih potkova na tri su dana Porečane i njihove goste vratili u prošlost.

Na posljednjem danu festivala posjetitelji su mogli uživati u plesnim nastupima te nastupima mačevaoca, zastavničara, dobošara, uličnih zabavljača domaćina Društva prijatelja Giostre i njihovih gostiju iz Hrvatske i inozemstva. U insceniranom baroknom salonu mogli su susresti dame i gospodu u ugodnom razgovoru ili pak od notara dobiti potvrdu o boravku na Giostri, ali i posvjedočiti životnoj svakodnevici porečkih pučanki i pučana. S druge strane trga, na sajmu, izlagači su nudili široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Posebno atraktivan bio je tematski park gostiju iz Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta, a pažnju najmlađih privukao je dječji kutak Društva prijatelja Giostre. Bilo je organizirano i vrlo dobro posjećeno tematsko stručno vodstvo porečkim starogradskim ulicama.

Večernji program posljednjeg dana obilježila je premijera dramske predstave „El sarto assassin“ u izvedbi glumačke skupine Društva prijatelja Giostre. Brojna publika u gradskom kazalištu sa zanimanjem je pratila istragu pokrenutu nakon ubojstva plemića Barbariga, ubijenog pred svojom kućom na Maraforu. Na mjesto zločina dolaze porečki podestat (Gaetano Benčić) te suci (Marino Banko i Jakov Grgić), koji pokreću istragu ispitivanjem supruge ubijenoga (Indira Miljenović) i ostalih svjedoka, a glavni osumnjičenik postaje furlanski krojač Giovannin (Ivan Herak). U nedostatku dokaza, u gradu se stvaraju dvije struje: ona koja vjeruje u njegovu nevinost i ona uvjerena u njegovu krivnju. Predmet stiže do Vijeća desetorice u Veneciju koje u grad šalje svog delegata (Goran Prodan). Nakon novog ispitivanja i uvida u predmet, otkriva se kako je krojač nevin, a ubojica osoba koju nitko nije očekivao.  Tekst, scenarij i režiju predstave potpisuje Gaetano Benčić, povjesničar i kustos Zavičajnog muzeja Poreštine.

Vrhunac zadnjega dana festivala bio je glazbeno-scenski spektakl pod nazivom „Kraljevski bal baroknih konja“ priređen na Peškeri. Udruga Nobiles de Croatia iz Zagreba, dresurne jahačice i njihovi ponosni barokni pastusi pobrinuli su se da posjetitelji ponesu sa sobom nezaboravan doživljaj. Oko tisuću gledatelja sa zanimanjem je pratilo bajkovitu predstavu u kojoj je oživljeno vrijeme balova i dvorskih svečanosti iz doba baroka. Publici su se predstavili rasni barokni konji, pastusi lipicanske, frizijske, barokpinto i andaluzijske pasmine, koji su pred dvorskim meštrom i njegovom dvorskom svitom trebali dokazati da su dostojni kraljevskoga bala. Ponosnim držanjem, gracioznošću i plemenitošću te uvježbanim plesnim koracima, uz taktove barokne glazbe, zadivili su brojnu publiku, vođeni čvrstom rukom svojih dresurnih jahačica.

9. September 2018.

IVAN BANIĆ SLAVODOBITNIK GIOSTRE

Ivan Banić slavio je u subotu pobjedu na viteškom turniru Giostra održanom u Poreču. Sa šest osvojenih bodova bio je najprecizniji u gađanju mete te zaslužio par kremenjača, glavnu nagradu turnira, koji se odvija prema pravilima iz 1745. godine.

omaći i strani posjetitelji okupili su se u subotu navečer u velikom broju na Peškeri, gdje su sa zanimanjem pratili ovaj povijesni viteški turnir koji se odvijao prema pravilima o viteškom nadmetanju iz 1745. godine. Zadatak natjecatelja bio je osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena.

Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Mastro di Campo Jakov Grgić, povijesnog imena Zuane Sincich, zajedno s pomoćnikom, pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Ivana Banića, Anđelka Lakovića, Fabijana Babića, Gordana Galanta, Danijela Bertoše, Josipa Frankovića, Željka Radole, Petra Benčića, Sanjina Pliška, Zorana Uravića, Branimira Stojanovića i Marka Cvitića. Njih su živo bodrili s prepunih tribina, gdje je publika bila podijeljena u četiri kontrade – Pusterla, Porta Nova, Marafor i Predol, nazvane prema povijesnim porečkim kvartovima i obilježene različitim bojama, a svaka je bodrila po tri konjanika. Banić je s osvojenih šest bodova proglašen pobjednikom viteškog turnira Giostra te nagrađen parom pištolja kremenjača, a nagradu mu je uručio zamjenik gradonačelnika Poreča Elio Štifanić. Njegova vješta ruka pridonijela je pobjedi njegove kontrade – Marafor, koju su uz njega predstavljali Anđelko Laković i Fabijan Babić, a prigodno nagradu imili su od direktora Turističke zajednice Grada Poreča Nenada Velenika. Posebno iznenađenje večeri bio je nagradni wellness vikend kojega je osigurao Valamar, a najviše sreće imao par u kontradi Predol. Publiku su u stankama zabavljali članovi porečke udruge USB i dobošari iz talijanskih gradova Cordovado i Conegliano.

Tijekom subotnjeg prijepodneva i poslijepodneva na Trgu slobode se odvijao sajam, zatim plesni, glazbeni i zabavni program koji je privukao broj posjetitelja, a ponovno se izvodi u nedjelju kada nastupaju plesači, zastavničari, dobošari, ulični zabavljači…  Večer je zaključena vatrenim performansom USB-a na Trgu slobode te jazz koncertom u Muzeju u izvedbi trojice vrsnih glazbenika – Luke Žužića, Luke Veselinovića i Borka Rupene koji su predstaviti niz djela baroknih skladatelja u jazz izvedbi.

U večernjem nedjeljnom programa u 19 sati u porečkom kazalištu članovi Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu “El sarto assasin”, čiji je redatelj Gaetano Benčić, dramatičnu priču o ubojstvu krojača koja će se odigrati na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta. Nakon toga u 20 sati na Peškeri priredit će se jedinstven glazbeno-scenski spektakl pod nazivom “Kraljevski bal baroknih konja”. U jednosatnom programu nastupit će nekoliko rasnih baroknih konja koje će voditi kostimirani jahači i jahačice iz udruge Nobiles de Croatia.

8. September 2018.

12. GIOSTRA: POČEO POREČKI POVIJESNI FESTIVAL

Porečki povijesni festival – Giostra, povijesno-turistički spektakl koji svake godine privuče brojne posjetitelje, otvoren je jučer u Poreču.

Otvorenjem Giostra sajma, povijesnog imena Fiera franca truiduana, jučer u 10 sati na porečkom Trgu slobode službeno je započela dvanaesta po redu Giostra – Porečki povijesni festival, koji je svoje svečano otvorenje imao sinoć mimohodom gradskim ulicama i predstavljanjem festivalskih grupa programom u uvali Peškera.

Dvjestotinjak kostimiranih sudionika slilo se na Peškeru, gdje su ih dočekali brojni domaći i strani posjetitelji. Čast da proglasi festival otvorenim pripala je zamjeniku porečkog gradonačelnika Eliu Štifaniću. U programu otvorenja predstavili su se sudionici Festivala – porečko Društvo prijatelja Giostre s plemićkim i pučkim plesovima, te dobošarskom sekcijom, članice Barokne plesne radionice Osnovne škole Poreč s plesnom točkom, zabavljačice i plesačice iz udruge USB Poreč, jahačice iz Udruge Nobiles de Craotia sa svojim konjima te dobošari i zastavničari iz udruga Associazione Giostra della Rocca i Gruppo sbandieratori di Cordovado iz Italije, a program je zaključen prigodnim  vatrometom.

Ovogodišnja Giostra tematski je posvećena djeci i dječjoj svakodnevici, kojima su organizatori prilagodili sadržaje festivala gdje će se posebno predstaviti mlađe sekcije Društva prijatelja Giostre, a bit će organizirani i posebni punktovi za djecu, dječje sadržaje i aktivnosti na Trgu slobode i u dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine.  Sve s ciljem predstavljanja živih slika iz povijesti dječje svakodnevice, kulture odijevanja i življenja. Kreativne radionice, dramska igra za djecu i drugi popratni programi već su održani tijekom petka i subote ujutro u suradnji s Udrugom Birikina iz Pule, a okupili su šezdesetak djece iz porečkih dječjih vrtića Radost i Cipelići kao i drugu zainteresiranu djecu.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održavaju se programi u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice i igraonice. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Na sajmu, otvorenom svakodnevnom od 10 do 22 sata,  tridesetak izlagača nudi široku  paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Uz njih je postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno šesnaest izlagača i antikvara u organizaciji Udruge zakupaca iz Poreča.

Središnji će se događaj, viteško nadmetanje ili Giostra, održati danas s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a za svaku će kontradu nastupati tri konjanika. Večer će se zaokružiti jazz koncertom u Muzeju u izvedbi trojice vrsnih glazbenika – Luke Žužića, Luke Veselinovića i Borka Rupena koji će predstaviti niz djela baroknih skladatelja u jazz izvedbi.

U nedjelju popodne u 19 sati u porečkom kazalištu dvadesetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu “El sarto assasin”, čiji je redatelj Gaetano Benčić, dramatičnu priču o ubojstvu krojača koja će se odigrati na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta. Nakon toga u 20 sati na Peškeri priredit će se jedinstven glazbeno-scenski spektakl pod nazivom “Kraljevski bal baroknih konja”. U jednosatnom programu nastupit će devet rasnih baroknih konja koje će voditi kostimirani jahači i jahačice iz udruge Nobiles de Croatia.

4. September 2018.

12. GIOSTRA: VIKEND U BAROKNOM RUHU

Dvanaesto izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra održat će se od 7. do 9. rujna u Poreču, a ove će godine okupiti više od 250 kostimiranih sudionika.

U Zavičajnom muzeju Poreštine danas je predstavljen program 12. Porečkog povijesnog festivala – Giostra, jedine manifestacije oživljene povijesti u Hrvatskoj koja u središte interesa stavlja razdoblje baroka. Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre, Zavičajnog muzeja Poreštine i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča i Grada Poreča-Parenzo te sponzora i donatora. Prigodna konferencija je bila prilika da se javnosti obrate predstavnici organizatora ovog projekta, ali i da se najave novosti ovogodišnje manifestacije. Program su predstavili u ime organizatora Elena Uljančić i Elena Poropat Pustijanac iz Društva prijatelja Giostre, Ivana Štiković iz Studija 053 te porečki gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

Gradonačelnik Loris Peršurić pozdravio je i podržao održavanje manifestacije koja već ima tradiciju dulju od desetljeća, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da povijesni festival Giostra kao kulturno-povijesna i turistička manifestacija upotpunjuje porečku festivalsku ponudu. Peršurić je naglasio da će festival i dalje uživati podršku Grada, a posebno zbog svog koncepta gdje se kroz uključivanje lokalne zajednice stvara zanimljiv turistički proizvod. 

Direktor TZ-a Nenad Velenik naglasio je da njegov turistički ured čvrsto stoji iza cijele manifestacije i organizatora – Društva prijatelja Giostre i Studija 053, koji zajedničkim snagama i uz obilje entuzijazma sudjeluju u osmišljavanju i realizaciji kvalitetnog programa, a sve s ciljem da se na tri dana u gradu oživi bogata porečka kulturna povijest. Ovaj festival također, zaključio je Velenik, doprinosi još većem razvoju potencijala Poreča kao turističke destinacije.

Elena Uljančić je najavila program ovogodišnje Giostre koja je godine tematski posvećena djeci i dječjoj svakodnevici. Tema djece prožimat će sve sadržaje festivala, od modne revije do predstave, posebno će se predstaviti mlađe sekcije Društva prijatelja Giostre, a bit će organizirani i posebni punktovi za djecu, dječje sadržaje i aktivnosti na Trgu slobode i u dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine. Svaki aspekt vezan uz središnju temu Festivala ima svoju povijesnu i znanstvenu utemeljenost te je posvjedočen u arhivskim dokumentima 18. stoljeća, što cijeloj priči daje dodatnu vrijednost, zaključila je Uljančić. Kvalitetu i značaj manifestacije za grad Poreč prepoznale su i hotelske kuće – Plava laguna i Valamar te Zagrebačka banka i Turistička zajednica Istarske županije koji su glavni sponzori Festivala, ali Giostra, naglasila je Uljančić, uživa podršku čitavog niza drugih sponzora koji pomažu pružanjem različitih usluga.

Elena Poropat Pustijanac detaljnije je predstavila program i festivalske sudionike. Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa će program svojim nastupima upotpuniti skupine iz Italije i Slovenije – Associazione Giostra della Rocca iz Monselicea, Associazione Dama Castellana iz Conegliana, Gruppo sbandieratori di Cordovado, Al tempo di Tartini iz Zajednice Talijana Piran, kao i domaće skupine: Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, USB – Poreč, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Mačevalački klub Špada – Poreč, Povijesna udruga Kaštel – Svetvinčenat, Udruga Birikina – Pula, Duo Shic Shoc – Pula,  Nobiles de Croatia – Zagreb, čineći zamjetnu brojku od preko 250 kostimiranih sudionika.

Festival se službeno otvara u petak u 19.15 sati mimohodom sudionika koji kreće s rive ulicama grada te nastavlja u 20 sati u Uvali Peškera prigodnim programom koji će se završiti spektakularnim vatrometom.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati modne revije, plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice i igraonice te dječji kutak na Trgu slobode te u Muzeju. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta.

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a bodriti će po tri konjanika. Najsretniji u publici bit će nagrađen vikend paketom koji je osiguran od strane sponzora. Večer će se zaokružiti jazz koncertom u Muzeju u izvedbi trojice vrsnih glazbenika – Luke Žužića, Luke Veselinovića i Borka Rupena koji će predstaviti niz djela baroknih skladatelja u jazz izvedbi.

U nedjelju u 19 sati u porečkom kazalištu dvadesetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu “El sarto assasin”, dramatičnu priču o ubojstvu krojača čiji je redatelj Gaetano Benčić, a  odigrat će se na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta. Nakon toga u 20 sati na Peškeri priredit će se jedinstven glazbeno-scenski spektakl pod nazivom “Kraljevski bal baroknih konja”. U jednosatnom programu nastupit će devet rasnih baroknih konja koje će voditi kostimirani jahači i jahačice iz udruge Nobiles de Croatia.

Kako je najavila Ivana Štiković, u sklopu Festivala bit će organiziran već tradicionalni Giostra sajam pod nazivom “Fiera franca triduana”. Na njemu će se predstaviti tridesetak izlagača iz Istre i okolice koji će nuditi široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Osim toga, u organizaciji Zadruge zakupaca iz Poreča bit će postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno 16 izlagača i antikvara. Sajam će se odvijati na Trgu slobode i dijelu Ulice Nikole Tesle, a moći će se posjetiti svakodnevno od 10 do 22 sata.

Osim toga, od petka do nedjelje u lapidarijumu Zavičajnog muzeja Poreštine posjetitelji će moći uživati u posebnoj gastronomskoj ponudi jela i pića, inspiriranih razdobljem baroka, nabaviti festivalski suvenir ili fotografirati se u posebnom ambijentu najveće porečke barokne palače.   

8. September 2017.

11. GIOSTRA: POREČ SE OVOG VIKENDA VRAĆA U PROŠLOST

Jedanaesto izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra održat će se od 8. do 10. rujna u Poreču, a ove će godine okupiti više od 200 kostimiranih sudionika.

Na molu u porečkoj uvali Peškera, s prekrasnim pogledom na starogradsku jezgru, danas je predstavljen program 11. Porečkog povijesnog festivala – Giostra. Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča i Grada Poreča-Parenzo. Prigodna konferencija je bila prilika da se javnosti obrate predstavnici organizatora ovog projekta, ali i da se najave novosti ovogodišnje manifestacije. Program su predstavili u ime organizatora Elena Uljančić-Vekić iz Društva prijatelja Giostre i Ivana Štiković iz Studija 053 te porečki gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

Uljančić-Vekić je najavila program ovogodišnje Giostre koja, po uzoru na izvorni dokument iz 1745. godine, traje tri dana, a ove je godine tematski posvećena tekstilima. Tema tekstila prožimat će sve sadržaje festivala, od sajma do dramske predstave, a bit će organizirani i posebni punktovi posvećeni taktilnom doživljaju posjetitelja. Svaki aspekt vezan uz središnju temu Festivala ima svoju povijesnu i znanstvenu utemeljenost te je posvjedočen u arhivskim dokumentima 18. stoljeća, što cijeloj priči daje dodatnu vrijednost. Uljančić-Vekić je tako naglasila da su baroknom Poreču bili zastupljene 24 vrste svile, 10 vrsta vune, po osam vrsta pamuka i lana, kao i druge vrste tkanina. Najdragocjenije tkanine nabavljale su se u Veneciji, dok su u Poreču postojale krojačke radionice. Zanimanje krojača bilo je rezervirano za muškarce, dok su se žene za potrebe domaćinstva bavile raznih ručnim radovima – šivanjem, pletenjem, vezenjem, kukičanjem…

Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa će program svojim nastupima upotpuniti skupine iz Italije i Slovenije – Compagnia del Lupo Passante i Associazione Giostra della Rocca iz Monselicea, Tamburi medioevali di Cividale del Friuli i Zajednica Talijana Piran – Comunità degli Italiani Pirano, kao i domaće skupine: Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, USB – Poreč, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Mačevalački klub Špada – Poreč, Povijesna udruga Kaštel – Svetvinčenat, Lipicanska barokna raskoš – Zagreb.

Kvalitetu i značaj manifestacije za grad Poreč prepoznale su i hotelske kuće – Plava laguna i Valamar te Zagrebačka banka i Istarski supermarketi koji su glavni sponzori Festivala, ali Giostra, naglasila je Uljančić-Vekić, uživa podršku čitavog niza drugih sponzora koji pomažu pružanjem različitih usluga.

Festival se službeno otvara u petak u 19.30 sati mimohodom sudionika ulicama grada te nastavlja u 20 sati u Uvali Peškera prigodnim programom koji će se završiti spektakularnim vatrometom.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati modne revije, plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice i igraonice. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta.

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a bodriti će po tri konjanika.

U nedjelju popodne na Trgu slobode s početkom u 18 sati počinje koncert Franka Krajcara i Indivie, a navečer u 20 sati u porečkom kazalištu dvadesetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu “El sarto assasin”, čiji je redatelj Gaetano Benčić. Kroz dramatičnu priču o ubojstvu krojača provlači se ujedno tema tekstila, kao središnja tema Festivala. Predstava će se odigrati na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta.

Kako je najavila Ivana Štiković, u sklopu Festivala bit će organiziran već tradicionalni Giostra sajam pod nazivom “Fiera franca triduana”. Na njemu će se predstaviti 27 izlagača iz Istre i okolice koji će nuditi široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Osim toga, u organizaciji Hrvatske udruge kolekcionara kulturne baštine iz Rijeke bit će postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno 15 izlagača i antikvara. Sajam će se odvijati na Trgu slobode i dijelu Ulice Nikole Tesle, a moći će se posjetiti svakodnevno od 10 do 22 sata.

Osim toga, od petka do nedjelje u lapidarijumu Zavičajnog muzeja Poreštine posjetitelji će moći uživati u posebnoj gastronomskoj ponudi jela i pića, inspiriranih razdobljem baroka, nabaviti festivalski suvenir ili fotografirati se u posebnom ambijentu najveće porečke barokne palače.

Gradonačelnik Loris Peršurić rekao je da je Grad Poreč postao prepoznatljiv po održavanju top manifestacija, a u nizu različitih vrsta manifestacija koje Poreč nudi izdvaja se povijesni festival Giostra koji upotpunjuje porečku festivalsku ponudu. Peršurić je naglasio da će festival i dalje uživati podršku Grada, a posebno zbog svog koncepta gdje se kroz uključivanje lokalne zajednice stvara zanimljiv turistički proizvod.

Direktor TZ-a Nenad Velenik naglasio je da iza cijele manifestacije stoji velik trud organizatora – Društva prijatelja Giostre i Studija 053, koji zajedničkim snagama i uz obilje entuzijazma sudjeluju u osmišljavanju i realizaciji kvalitetnog programa, a sve s ciljem da se na tri dana u gradu oživi bogata porečka kulturna povijest. Ovaj festival je posebno značajan, zaključio je Velenik, jer upotpunjuje posezonu u kojoj je svaki gost važan, te se pohvalio s 260.000 novih noćenja, čime Poreč bilježi porast od 10 % u odnosu na lanjsku godinu.

11. GIOSTRA: ANĐELKO LAKOVIĆ SLAVIO NA GIOSTRI, OTKAZUJE SE NEDJELJNI PROGRAM

Anđelko Laković slavio je u subotu pobjedu na viteškom turniru Giostra održanom u Poreču. Sa sedam osvojenih bodova bio je najprecizniji u gađanju mete te zaslužio par kremenjača, glavnu nagradu turnira, koji se odvija prema pravilima iz 1745. godine.

Domaći i strani posjetitelji okupili su se u subotu navečer u velikom broju na Peškeri, gdje su sa zanimanjem pratili ovaj povijesni viteški turnir koji se odvijao prema pravilima o viteškom nadmetanju iz 1745. godine. Zadatak natjecatelja bio je osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena.

Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Mastro di Campo Jakov Grgić, povijesnog imena Zuane Sincich, kao glavni sudac, pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Fabijana Babića, Milana Jurkovića, Ivana Banića, Zorana Uravića, Danijela Bertoše, Gordana Galanta, Anđelka Lakovića, Antonija Osipa, Marka Cvitića, Franka Štikovića, Ivana Terlevića i Ollea Torstenija kao posebnog gosta – konjanika Prinčevih husara iz Švedske kraljevske garde. Laković je s osvojenih sedam bodova proglašen pobjednikom viteškog turnira Giostra te nagrađen parom pištolja kremenjača, a nagradu mu je uručio zamjenik gradonačelnika Poreča Elio Štifanić. Drugo mjesto osvojio je Ivan Banić, a treće Olle Torsteni.

Publika je bila podijeljena u četiri kontrade – Pusterla, Porta Nova, Marafor i Predol, nazvane prema povijesnim porečkim kvartovima i obilježene različitim bojama, a svaka je bodrila po tri konjanika. Ivan Banić, Anđelko Laković i Ivan Terlević uvjerljivo su s osvojenih 12 bodova donijeli pobjedu kontradi Marafor. Posebno iznenađenje večeri bio je nagradni wellness vikend kojega je osigurao Valamar, a najviše sreće imao je gledatelj iz Njemačke u kontradi Marafor. Publiku su u stankama zabavljali članovi porečke udruge USB i dobošari iz talijanskog grada Monselicea, a posebno je bila zapažena točka plesa s konjima Lipicanske barokne raskoši iz Zagreba.

Tijekom prijepodneva i poslijepodneva, uz kraće stanke zbog kiše, na Trgu slobode se odvijao sajam, zatim plesni, glazbeni i zabavni program koji je unatoč promjenjivom vremenu privukao velik broj posjetitelja. U programu su nastupili svi festivalski sudionici, plesači, mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a održane su i edukativne radionice i igraonice za djecu.

Zbog nestabilnih vremenskih prilika najavljenih za nedjelju organizatori otkazuju popodnevni dio programa, uključujući koncert Franka Krajcara i Indivie, a zbog nepredviđenih okolnosti i kazališnu predstavu „El sarto assasin“ koja se trebala održati u gradskom kazalištu u 20 sati. Zadnji dan Festivala zaključit će se prigodnim programom na Trgu slobode u prijepodnevnom terminu prema programu ukoliko dozvole vremenske prilike.

30. September 2016.

Zvonimir Perić osvojio FotoGiostru 2016

Zvonimir Perić  iz Pule, ovogodišnji je laureat upravo završenog  fotografskog međunarodnog natječaja  u sklopu jubilarnog, desetog po redu izdanja porečkog povijesnog festivala „ Giostra “ .

On je svojim fotografskim radom ‘ Red X ‘ pridobio simpatije žirija te sebi osigurao mjesto među pobjednicima već tradicionalnog foto-događaja koji prati ovu manifestaciju.  Sabina Damiani , likovni pedagog, ispred Zavičajnog muzeja Poreštine i  Kristian Macinić , predsjednik suorganizatora fotonatječaja, KAF iz Svetog Lovreča, suglasili su se da upravo djelo Zvonimira Perića zaslužuje prvu nagradu. Uz njih, nagrađeni su  Snježana Bratanović  iz Pule za fotografiju djevojke  te  trećeplasirani  Valentino Munda  iz Tara za fotografiju oca s djetetom u naručju. U natječaju su sudjelovali ne samo domaći autori, već i oni iz  Austrije , Italije i Njemačke , a Valentino Munda ponovio je uspjeh predlanjskog natječaja, kada je također bio nagrađen.

http://kaf-lovrec.hr/novosti/2016/zvonimir-peric-osvojio-fotogiostru-2016/

19. September 2016.

Završena 10. Giostra

Porečki povijesni festival – Giostra svoja vrata je zatvorio premijernom izvedbom komada „Špuce i profumi“ u režiji Gaetana Benčića.


Gradsko kazalište u Poreču bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta, a na daskama koje život znače sinoć je premijerno odigrana dramska predstava „Špuce i profumi“ u izvedbi Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana iz Poreča. Tekst, scenarij i režiju predstave potpisuje mladi Gaetano Benčić, povjesničar i kustos Zavičajnog muzeja Poreštine. Iako se trebala izvesti na Trgu Frane Supila, predstava je zbog nestabilnih vremenskih uvjeta preseljena u prostor kazališta.

U jednosatnoj predstavi na pozornicu je izašlo četrdesetak glumaca, plesača i statista koji su pred mnogobrojnom publikom oživjeli poviješću inspiriranu priču o Arlechinu (Ivan Herak), poznatom zavodniku, koji želi osvojiti uglednu porečku plemkinju Anzolu. U pozadini cijele priče odvija se glavna gradska fešta Giostra, a kroz scene se provlače aluzije na brojne kontradikcije 18. stoljeća, među kojima do izražaja dolaze s jedne strane praznovjerja, a s druge počeci prosvjetiteljstva, uočava se dekadencija plemstva nasuprot snazi pučana, i sl. Tako se na sceni pojavljuje vračara sa svojom magičnom kuglom (Daliborka Škofić) i raspjevani prodavač ljubavi doktor Šuško (Vedran Šušnjić Šuško) koji zavode lakovjerni puk i plemstvo, kao i pripadnici svjetovne i crkvene vlasti – podestat (Azeglio Picco) i svećenik (Maurizio Sauko) koji, svaki iz svoje pozicije, prizivaju razum kod Porečana. Na razum i pamet se poziva i Zuane Sincich (Gaetano Benčić), u pratnji plemenitog Barbariga (Marino Banko), ali ipak biva prevaren i pokraden od svoga sluge Arlechina. Tu su i sestre Zuccato (Smiljana Millos, Dunja Klarić i Vilma Jugovac), poznate porečke usidjelice u stalnoj potrazi za ljubavlju, koje žude za Arlechinom. Iako spreman na sve kako bi osvojio Anzolu, planove će mu omesti žene koje je prije zaveo i iznevjerio – sluškinja Angelina (Valentina Debelić), krčmarica Luna (Denis Mikatović) i pučanka (Dorijana Čitar) koje mu postavljaju zasjedu. Arlechin ulazi u Anzolinu spavaću sobu, ali ga umjesto nje dočekuje njezin zaručnik Rodrigo (Igor Ostojić) spreman obraniti njezinu čast, a nesretnom Arlechinu se potom priređuje javno suđenje i izriče kazna protjerivanja iz grada po nalogu gradskog suca (Jakov Grgić). Na pozornici su se izmjenjivale scene s ribarima i pučanima, prizori iz plemićkih salona i krčmi, kao i već dobro poznate barokne plesne koreografije i pučke pjesme, a kao lajtmotiv poslužili su mirisi, odnosno smradovi, koji su bili i glavna tema ovogodišnjeg Festivala. Predstava se odigrala na hrvatskom i talijanskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta, kroz jednostavne, pristupačne i duhovite replike, a citirali su se i elementi dramskih komada nastalih u proteklih deset godina Giostre, pa se tako u krčmi pojavljuje i Casanova (Goran Prodan). Energija, entuzijazam i trud glumaca i redatelja bila je vidljiva tijekom cijele predstave, koja je – sudeći po reakciji publike – vrlo dobro prihvaćena.

Tijekom jučerašnjeg prijepodneva na Trgu slobode se odvijao sajam, zatim plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu su nastupili plesači, mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a održane su i edukativne radionice i igraonice za djecu. Bilo je organizirano i vrlo dobro posjećeno tematsko stručno vodstvo porečkim starogradskim ulicama. Nažalost, popodnevni program otkazan je zbog obilne kiše koje je onemogućila daljnje odvijanje planiranih nastupa. Ovogodišnja Giostra pamtit će se kao izuzetno mokra, ali ipak vrlo dobro posjećena i uspješna. 

18. September 2016.

Željko Radola slavodobitnik 10. Giostre

Željko Radola slavio je u subotu pobjedu na viteškom turniru Giostra održanom u Poreču. Sa šest osvojenih bodova bio je najprecizniji u gađanju mete te zaslužio par kremenjača, glavnu nagradu turnira, koji se odvija prema pravilima iz 1745. godine.

Domaći i strani posjetitelji okupili su se u subotu navečer u velikom broju na Peškeri, gdje su sa zanimanjem pratili ovaj povijesni viteški turnir koji se odvijao prema pravilima o viteškom nadmetanju iz 1745. godine. Osim publike na tribinama, turnir su pratili i giostranti – kostimirani sudionici Festivala, zajedno s gostima. Zadatak natjecatelja bio je osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena.

Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Mastro di Campo Jakov Grgić, povijesnog imena Zuane Sincich, kao glavni sudac, pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Samuela Štokovića, Milana Jurkovića, Ivana Banića, Zorana Uravića, Petra Benčića, Gordana Galanta, Anđelka Lakovića, Antonija Osipa, Željka Radole, Franka Štikovića, Fabiana Babića i Stefana Osipa. Radola je s osvojenih šest bodova proglašen pobjednikom viteškog turnira Giostra, te nagrađen parom pištolja kremenjača, a nagradu mu je uručio gradonačelnik Poreča Edi Štifanić. Drugo mjesto zauzeo je Sameul Štoković, a treće Fabian Babić.

Publika je bila podijeljena u četiri kontrade – Pusterla, Porta Nova, Marafor i Predol, nazvane prema povijesnim porečkim kvartovima i obilježene različitim bojama, a svaka je bodrila po tri konjanika. Samuel Štoković, Petar Benčić i Željko Radola uvjerljivo su s osvojenih 14 bodova donijeli pobjedu kontradi Pusterla. Posebno iznenađenje večeri bio je nagradni wellness vikend kojega je osigurao Valamar, a najviše sreće imala je gledateljica iz publike u kontradi Predol. Publiku su u stankama zabavljali članovi porečke udruge USB i dobošari iz talijanskog grada Cividalea, a posebno je bila zapažena točka plesa s konjima Lipicanske barokne raskoši iz Zagreba. Spektakl je završen vatrometom u čast 10. Jubileja Giostre, a večer je zaokružena koncertom etno grupe Šćike na Trgu slobode.

Tijekom prijepodneva i poslijepodneva na Trgu slobode se odvijao sajam, zatim plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu su nastupili svi festivalski sudionici, plesači, mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a održane su i edukativne radionice i igraonice za djecu.

Zadnji dan Festivala nastavlja se povijesnim sajmom Fiera Franca Triduana i sajmom antikviteta od 10 do 22 sata te prigodnim programom na Trgu slobode u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima
. Organizatori su središnju temu Gioste ove godine posvetili mirisima, pa će ista prožimati sve sadržaje festivala, od sajma do dramske predstave, a bit će organizirani i posebni punktovi posvećeni olfaktivnom doživljaju posjetitelja. Navečer u 19 sati članovi Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana Poreč postavit će dramsku predstavu “Špuce i profumi” koja će se zbog nepovoljnih vremenskih prilika održati u Kazalištu umjesto na Trgu Frana Supila kako je bilo predviđeno. Predstava će se odigrati na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta, a režiju potpisuje Gaetano Benčić.


17. September 2016.

U Poreču otvorena 10. Giostra

Nevrijeme koje je jučer pogodilo Poreč samo je nakratko odgodilo početak 10. Giostre – Porečkog povijesnog festivala koji posjetitelje vraća u daleku 1745. godinu. 

Danas ujutro s gradske je rive krenula povorka s preko 200 kostimiranih sudionika koja je prodefilirala porečkim starogradskim ulicama sve do Trga slobode gdje je održano svečano otvorenje. Zbog jučerašnjeg velikog nevremena i obilnih kiša na porečkom području otvorenje desete jubilarne Giostre odgođeno je za subotu ujutro.

Uz domaćine – Društvo prijatelja Giostre, program na trgu upotpunili su svojim nastupima članovi porečkih udruga USB, Društvo „Naša djeca“, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Mačevalački klub Špada, ali i brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva – Rapski gubavci, Udruga mladih Feniks iz Oroslavja, Lipicanska barokna raskoš iz Zagreba te Compagnia del Lupo Passante iz Italije. Pred okupljenim mnoštvom redali su se barokni plesovi, zvukovi doboša, mačevalački dvoboji, točke s konjima, žonglerske i druge zabavne točke, kakve će se moći vidjeti i u sklopu sutrašnjeg jutarnjeg i popodnevnog programa na Trgu slobodu.

Na središnjem gradskom trgu je organiziran već tradicionalni trodnevni sajam, povijesnog naziva Fiera franca triduana, na kojemu brojni izlagači nude široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Uz njih je postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno dvadesetak izlagača i antikvara u organizaciji Hrvatske udruge kolekcionara kulturne baštine iz Rijeke. Posjetitelji mogu također svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe su organizirane edukativne radionice i igraonice u sklopu Mini Giostre. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animiraju i zabavljaju članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Podno Okrugle kule na Peškeri podignut je srednjovjekovni vojni tabor u kojemu posjetitelji mogu posvjedočiti životu u taboru i dvobojima članova talijanske udruge „Compagnia del Lupo Passante“. Tijekom trajanja Festivala u Zavičajnom muzeju Poreštine može se razgledati retrospektivna izložba fotografija pod nazivom „Giostra – 10 godina“, a otvoren je i fotografski natječaj „FotoGiostra“ na koji se mogu prijaviti autori s fotografijama tematski vezanim uz Festival. Pravila natjecanja mogu se dobiti na www.giostra.info i www.kaf-lovrec.hr.

Središnji će se događaj, viteško nadmetanje ili Giostra, održati danas s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a za svaku će kontradu nastupati tri konjanika. Po završetku turnira na Trgu slobode počinje koncert etno grupe „Šćike“ s početkom u 21.30 sati.

Organizatori su središnju temu Gioste ove godine posvetili mirisima, pa će ista prožimati sve sadržaje festivala, od sajma do dramske predstave, a bit će organizirani i posebni punktovi posvećeni olfaktivnom doživljaju posjetitelja. Tako će na Trgu slobode posjetitelji moći susresti “speziera” – ljekarnika Albertinija, koji će pokazivati vlastite pripravke, mirodije i ljekovito bilje raznih vrsta, “štroligu” koja će koristeći se raznim esencijama trava liječiti i skidati uroke ili primjerice zaigrati igru pogađanja mirisa iz razdoblja baroka.

Kontakt informacije:

Studio 053 d.o.o. - Vrsarska 11, 52440 Poreč, Tel. 00385 (0)52 427 427, Fax. 00385 (0)52 427 426


Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Decumanus 9, 52440 Poreč, tel. 00385 52 431 585 , fax. 00385 52 452 119 ,

Pokrovitelji: