O NAMA

Kao jedan od ozbiljnijih pokušaja stvaranja turističkog proizvoda temeljenog na sadržajima kulturnog karaktera, u Poreču se razvija projekt pod nazivom Porečki povijesni festival – Giostra. Pokrenut je 2007. godine kao projekt zaštite nematerijalne kulturne baštine i upotpunjavanja kulturno-turističke ponude u gradu Poreču. Nastao je u organizaciji Studia 053 iz Poreča i Turističke zajednice Grada Poreča te pod pokroviteljstvom Grada Poreča, a savjetodavnu ulogu u osmišljavanju projekta imala je ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić-Vekić.

Što je zapravo Giostra? Poznat je podatak da je u Poreču 1672. godine, na dan sv. Mihovila, 8. svibnja, organizirana svečanost Fiera franca triduana na kojoj se održavalo natjecanje u samostrelu te plesovi i razne pučke igre. Glavni događaj bila je popularna viteška igra Giostra. Prvi dokument u kojemu se ona detaljno opisuje, koji je ujedno i polazište ovoga Festivala, potječe iz 1745. godine. Igrajući se vremeplova, grad se u dane Festivala vraća u razdoblje 18. stoljeća, dočaravajući posjetiteljima na taj način svekoliki gospodarski, demografski, socijalni i društveno-politički uspon Poreča iz tog razdoblja.

KAKO SUDJELOVATI?

Napomena: Nismo u mogućnosti primati nove sudionike za sudjelovanje na Giostri 2018.

Giostra je već prvih godina okupila velik broj Porečana, zaljubljenika u porečku povijest i kulturu. To je krajem 2008. godine bilo povod osnivanju Društva prijatelja Giostre pri Zavičajnom muzeju Poreštine. Od 2013. godine Društvo djeluje kao udruga građana. Jedan od glavnih zadataka jest i interagiranje s lokalnom zajednicom, a kako bi se prenijele vrijedne spoznaje o povijesti, kulturnoj baštini i običajima Poreča, Poreštine i Porečana.

Članovi Društva uključeni su u tematske sekcije gdje kroz predavanja, radionice, tečajeve novovjekovnih plesova, povijesnog bontona i ophođenja, gastronomije, te dramske radionice imaju prilike educirati se o prošlosti svoga grada krajem 17. i početkom 18. stoljeća. Štoviše, članovima Društva su na temelju povijesnih zapisa dodijeljene uloge, pa svaki član ima svoje povijesno ime, rođake, posjede, inventar, odjeću, nakit, koliko to dozvoljavaju povijesni izvori. Pri Društvu djeluje nekoliko sekcija čiji su predmeti interesa ples, gluma, konjički sport, moda, gastronomija, glazba. Projekt je zamišljen kroz cjelogodišnje aktivnosti članova Društva, a konačni je cilj zajednički nastup educiranih građana na Porečkom povijesnom festivalu, koji dosljedno prezentiraju aspekte bogate porečke kulturne prošlosti iz razdoblja baroka.

Sve aktivnosti Društva, kao i ideje u stvaranju Festivala, počivaju na izvornim povijesnim dokumentima koji se čuvaju u Zavičajnom muzeju Poreštine i brojnim domaćim i inozemnim arhivima, te na poznavanju novovjekovne povijesti grada. Kultura stanovanja i življenja, kultura odijevanja, plesna i glazbena kultura, gastronomska kultura, kultura ophođenja – sve je to stavljeno u povijesni kontekst jednog vremena, koje se oživljava u danima održavanja Festivala.

Članovi Društva prijatelja Giostre oživljavajući tradiciju njeguju običaje, predodžbe, znanja, vještine, instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore koje su utjecale na razvoj njihovog grada. Na taj se način valorizira nematerijalna kulturna baština porečkog novijeg vijeka.

PRISTUPNICA ZA UČLANJENJE U UDRUGU DRUŠTVO PRIJATELJA GIOSTRE

Ispunjenu pristupnicu treba donijeti osobno u sjedište Društva prijatelja Giostre (Zavičajni muzej Poreštine, Decumanus 9, Poreč). Pristupnice se predaju svakim radnim danom od 10 do 15 sati.

Dodatne informacije možete dobiti na broju telefona 431 585 ili e-mailom na giostra@muzejporec.hr.

Kontakt informacije:

Studio 053 d.o.o. - Vrsarska 11, 52440 Poreč, Tel. 00385 (0)52 427 427, Fax. 00385 (0)52 427 426


Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Decumanus 9, 52440 Poreč, tel. 00385 52 431 585 , fax. 00385 52 452 119 ,

Pokrovitelji: