GASTRO

Porečki povijesni festival ima i svoju gastronomsku priču. Suradnjom s Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića osmišljen je jelovnik kojim su oživljena jela s porečkih stolova posluživana prije tri stotine godina. Budući da u porečkom muzeju nema sačuvanih recepata iz tog razdoblja, pri osmišljavanju jelovnika poslužili su trgovački listovi s popisima namirnica i inventurne knjige kuhinjskog pribora, a kao savjetnik korištena je i mletačka kuharica.
Poznato je da su temeljnu okosnicu prehrane činile žitarice, a spominju se ječam, pir, raž, proso, sirak, zob. Od mahunarki poznato je konzumiranje crvenog graha, leće, slanutka, a od zeljastog povrća kelja i koromača. Riba je naravno činila sastavni dio trpeze Porečana, od mesa se koristila uglavnom svinjetina, janjetina, govedina, piletina, a od sireva ovčji, kozji i kravlji sir. Nakon temeljitih proučavanja i savjetovanja dogovoren je Giostra jelovnik koji je nudio ovčji sir, pršut i skutu, salatu od slanih inćuna i bakalar, sardele na savor, tjesteninu sa slanim sardelama i zeljem, ječam s govedinom, tripice s ribanim sirom, tjesteninu s žgvacetom od piletine, tjesteninu sa suhim mesom, janjetinu na padelu uz bob ili leću, te za desert fritule ili kroštule. Posebnost ovih jela je u tome što ne sadrže rajčicu, kukuruz i krumpir, povrće koje je potječe s američkog kontinenta i u 18. stoljeću još nije bilo u široj uporabi. Tako su ragu, žgvaceti i tripice pripremani „na bijelo“ i to uglavnom na masti i maslinovom ulju, jedinim masnoćama koje su bile u uporabi. Giostra jelovniku dodana je povijesna vinska karta na koju su uvrštena samo vina koja se spominju u arhivskim zapisima. Zabilježene su samo tri sorte vinove loze koje su se uzgajale na ovim područjima, a to su malvazija, teran i muškat.

Kontakt informacije:

Studio 053 d.o.o. - Vrsarska 11, 52440 Poreč, Tel. 00385 (0)52 427 427, Fax. 00385 (0)52 427 426


Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Decumanus 9, 52440 Poreč, tel. 00385 52 431 585 , fax. 00385 52 452 119 ,

Pokrovitelji: